HORA anunță noul Președinte și organizează conferința “HoReCa modernă în viziunea HORA”
16213
post-template-default,single,single-post,postid-16213,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

HORA anunță noul Președinte și organizează conferința “HoReCa modernă în viziunea HORA”

HORA anunță noul Președinte și organizează conferința “HoReCa modernă în viziunea HORA”

Organizația HORA, entitatea reprezentativă a industriei HoReCa, care reunește peste 150 de companii din industrie, cu o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, anunța preluarea mandatului de Președinte de către Radu Savopol, Co-fondator al grupului 5 TO GO și membru în Consiliul Director HORA, începând cu luna noiembrie 2023.

Totodată, cu această ocazie, HORA organizează conferința “HoReCa modernă în viziunea HORA”, marți 21 noiembrie, de la ora 10:00, la restaurant Pescăruș, cu scopul de a dezbate câteva teme de interes major pentru sectorul ospitalității și de a prezenta viziunea organizației pentru o dezvoltare sănătoasă și sustenabilă a industriei.

 

Industria HoReCa din România totalizează astăzi peste 14.000 de companii pe codul CAEN 5620 – Restaurante, respectiv peste 30.000 de unități, cu o cifră de afaceri de aproximativ 3.7 miliarde de euro și peste 90.000 de angajați. Asta înseamnă că vorbim despre o stagnare a evoluției unui sector care ar putea avea un impact major în economia națională, cu potențialul de a depăși peste 10% din PIB, în contextul unui climat fiscal clar și coerent, fără schimbări constante, dese și fără norme clare de aplicare.

 

„Se împlinește aproape un an de la modificarea TVA-ului pe anumite segmente și de la anunțarea unor schimbări fiscale care nici acum nu au o formă finală și clară. E imposibil să faci performanță și să planifici o afacere în contextul unor unui climat fiscal ambiguu și incoerente. Noi, HORA, vom continua dialogurile cu toți decidenții politici, vom realiza studii de piață și vom aduce argumente pentru a găsi o cale de a avea predictibilitate. Ne dorim să devenim acel sector reper despre care se vorbește, dar nu doar la nivel declarativ. Noi nu realizăm ce potențial fantastic are acest domeniu pentru economia țării, dacă am avea o colaborare reală cu autoritățile. E nevoie de cât mai multă unitate, atât între noi, cu schimb de bune practici la nivel național, cât și cu reprezentanții statului. Odată cu preluarea mandatului de Președinte, îmi doresc să continuăm extinderea organizației la nivel național și vizăm câteva parteneriate strategice, care să ne ajute în atingerea unei reprezentativități relevante.”  declară Radu Savopol, membru în boardul HORA și Co-Fondator grupul 5 TO GO.

 

România, la coada Europei din perspectiva dezvoltării HoReCa

 

Deși este cel mai efervescent sector și cu un potențial uriaș pentru dezvoltarea economiei și aportul semnificativ la PIB-ul României, măsurile fiscale anunțate îngreunează dezvoltarea și investițiile. Conform studiilor, România este pe penultimul loc la restaurante, cu 760 de locuitori la un restaurant.

Printre temele de interes general și impact în industrie care vor fi atinse în cadrul conferinței se numără noile măsuri fiscale și impactul acestora în sectorul ospitalității, negocierile cu ORDA cu privire la noua metodologie de taxare, modificarea cotei de TVA în cazul deserturilor, respectiv modificarea accizei la zahăr, care se răsfrânge asupra băuturilor preparate în bar.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Memory: 20MB (7.81% of 256MB)