Apel imperativ la rectificarea restricțiilor și adaptarea acestora de urgență
14967
post-template-default,single,single-post,postid-14967,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-14967

Apel imperativ la rectificarea restricțiilor și adaptarea acestora de urgență

Apel imperativ la rectificarea restricțiilor și adaptarea acestora de urgență

HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) – autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, adresează un nou mesaj sub formă unei scrisori deschise semnată de Ion Biriș, Președinte HORA.
În contextul scăderii continue a ratei de incidență la nivel național și a lipsei unei comunicări coerente și deschise din partea autorităților, organizația HORA face un apel imperativ la rectificarea restricțiilor și adaptarea acestora de urgență.

Așadar, în contextul actual, având în vedere că:
1.    la acest moment, trendul este unul descendent al cazurilor Covid înregistrate la nivel național, de exemplu, incidența cazurilor Covid cumulate la 14 zile la nivelul Municipiului București fiind la dată de 05.12.2021 de 1.38 cazuri/ 1.000 de locuitori, conform informațiilor publicate de Direcția de Sănătate Publică București (https://dspb.ro/rată-de-incidența);
2.    Industria HORECA a fost grav și constant afectată încă de la momentul instituirii stării de urgență pe teritoriul României; Reprezentăm industria care avut cele mai mari pierderi financiare, între 30% – 70%. Peste 30% dintre afacerile din domeniu au închis permanent, iar restul celor care încă supraviețuiesc, nu mai pot rezista cu un program scurt, care nu permite desfășurarea unui interval orar critic pentru un business din ospitalitate, respectiv intervalul orar pentru cină.

Vă rugăm să dispuneți de urgență funcționarea cu restricții adaptate situației actuale, astfel:
•    eliminarea restricțiilor privind programul (05:00 – 21:00) și permiterea funcționării în intervalul 05.00 – 02.00, respectând aceleași măsuri de acces pe baza certificatului verde
•    funcționarea cu până la 70% din capacitatea maximă a spațiului
•    permiterea în mod excepțional a funcționării cu program nelimitat în noaptea de Revelion

Este vital pentru industria noastră revizuirea de urgență a restricțiilor întrucât luna decembrie este cea mai bună lună pentru antreprenorii din acest domeniu, iar această va fi urmată de 2-3 luni foarte slabe ca activitate, raportându-ne la anii precedenți. Adaptarea restricțiilor ar reprezenta o gură de aer pentru industria cea mai încercată și afectată financiar.

Precizăm faptul că solicitarea noastră este fundamentată inclusiv pe faptul deosebit de relevant că la nivelul operatorilor din industria HORECA accesul este condiționat de certificatul verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, iar categoriei de persoane vizată nu i se aplică restricții de circulație. Astfel, persoanele cu certificat verde pot circula libere de restricții, la orice oră și sunt singurii care au acces în restaurante, baruri și cafenele.

Un alt punct stringent se referă la compensațiile promise operatorilor din Industria HORECA, industria noastră fiind și în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% în anul 2020, respectiv cu 50% în 2021, comparaticv cu 2019 și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 30% dintre operatori.

Solicităm respectarea și prelungirea unor măsuri de sprijin esențiale pentru revenirea industriei, astfel:
•    plata aferentă măsurii „20%” pe anul 2020
•    prelungirea măsurii „20%” pentru 2021

Misiunea noastră rămâne aceeași, de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din acest domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și de o comunitate puternică.

Cu deosebită considerație,
Ion Biriș  |  Președinte HORA

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Memory: 22MB (8.59% of 256MB)