Prima editie a Conferintei Nationale a Industriei Ospitalitatii, organizata de Hora Romania, gazduita saptamana aceasta de Sheraton Bucharest Hotel, a reunit peste 200 de participanti din horeca. Printre invitati s-au numarat Mircea Dobre, Ministrul Turismului, Florin Jianu, membru CNIPMMR, Dragos Anastasiu, General Manager Eurolines Grup, Dragos Petrescu, Presedinte Hora, Bogdan Stan, Presedinte ANAF, Gabriel Biris, Avocat la Biris&Gordon, Legal&Tax.

Invitatul special al Conferintei, David Bosshart, CEO of the Gottlieb Duttweiler Institute for Economic and Social Studies, a vorbit despre consumatorul millennial cu standarde profesionale ridicate, dar spontan si impulsiv in alegeri, despre globalizare versus identitate, despre mancarea ca un cult si experimentarea ei nu doar din perspectiva utilitara si despre cum obisnuim sa „mancam” intai cu telefonul.

De asemenea, ceilalti invitati au adus in discutie noua ordine din horeca, de la cea mai buna forma de promovare la legea turismului, impozitul specific, noul stil de viata al generatiei de millennials, importanta timingului, apetitul crescut pentru francize, marketingul care pune omul inaintea brandului.

In prima parte a conferintei s-a facut o radiografie a sectorului din punct de vedere economic si fiscal. „Astazi suntem intr-un moment istoric, in care operatorii si investitorii din industrie trebuie sa investeasca si au sanse sa faca acest lucru. Anul trecut, industria ospitalitatii a crescut cu 19%. Avem un cadru economic stabil si regulile de piata sunt bine setate. Avem o legislatie avantajoasa, dar mai avem multe de imbunatatit. Din punct de vedere fiscal, din punct de vedere al investitiei, stam foarte bine. Trebuie sa protejam industria si nu o protejam daca stam fiecare in restaurantul lui. Trebuie sa iesim sa colaboram” a spus Dragos Petrescu, presedintele Hora Romania.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a anuntat un buget de aproximativ 5 milioane de euro si a propus o strategie de promovare noua pentru Romania. „Pentru a atrage cat mai multi tour-operatori din afara Romaniei trebuie sa organizam cat mai multe infotripuri. Acestea vor fi finantate de stat. Exista un buget total alocat de aproximativ 5 milioane de euro. Din aceasta suma se vor mai plati targurile, reprezentarile externe. Infotripurile vor putea fi organizate cu tour-operatori, bloggeri, jurnalisti, tot ce inseamna zona de turism. Cat despre ponderea turismului in PIB, eu zic ca in trei – patru ani putem sa vorbim despre o dublare, de la 1,5% la 3%” a spus ministrul in cadrul evenimentului.

Partea a doua a Conferintei a adus in discutie subiecte din sfera bunelor practici operationale. Radu Savopol, creatorul 5 To Go, a povestit despre francize, Calin Ionescu, COO Pizza Hut, PHD, Paul, KFC, Cinnabon, Hard Rock Cafe, a vorbit despre importanta fidelizarii angajatilor prin promovarea din interior, Dan Isai, Ceo Salad Box, a evidentiat importanta timingului in lansarea unui business, Mihai Popescu, Designer & Proprietar Fratelli, a facut diferenta dintre standardele din bucatarie si standardele care tin de designul unui local iar Horia Szabo, Marketing Manager la Conacul Archia, a spus ca omul trebuie sa ajunga in fata brandului pentru a atrage consumatorii de azi.

Cel care vinde emotii are de castigat, a fost concluzia dezbaterilor din tehnologie si inovatie n ciuda robotizarii pe care o experimentam live. Sentimentele sunt aceleasi, mijloacele s-au schimbat, iar tehnologia nu inlocuieste, ci faciliteaza munca angajatilor din horeca. Desi online-ul este viitorul, nu va exclude niciodata complet offline-ul, mai ales ca aplicatiile se dezvolta pe baza unor nevoi, nu de dragul tehnologiei. Despre toate acestea au discutat Alexandru Vlad, CEO Selgros, Mihai Paun, CEO Bringo, Bogdan Stanciu, Managing Director Breeze, Radu Balaceanu, Country Manager foodpanda Romania si Tatiana Voytsenko, Business Development Director Middle & Eastern Europe la SAP Hybris.

Sursa: http://www.trendshrb.ro/stiri/subiecte-discutate-la-conferinta-nationala-industriei-ospitalitatii